Kerstdag met een hoofletter of niet?

Kerstdag met hoofdletter?

Volgens de officiĂ«le spelling schrijven we de feestdagen in Nederland met een hoofdletter. Kerst is uiteraard een feestdag maar het bijzondere is dat alleen Kerstmis als benaming aan de criteria voldoet. Dat betekent dat kerstdag met een kleine letter geschreven zou moeten worden. En dat geldt ook voor “eerste kerstdag” en “tweede kerstdag”.

De Dikke van Dale geeft echter aan dat “een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid” hier geen kwaad kan. Ook voelt het niet consequent als je wel Kerstmis schrijft maar in een zelfde stukje tekst het vervolgens over kerst hebt. Daarom is de officieuze regel om een hoofdletter te gebruiken bij woorden die het feest verwoorden, dus bijvoorbeeld Kerst, Kerstdag, Kerstavond en Kerstfeest.

Ook vanuit het oogpunt dat mensen meerdere benamingen gebruiken waarbij Kerstmis wordt bedoeld, is dit prima te verdedigen. Dus als iemand schrijft “Ik vier dit jaar Kerst thuis” staat Kerst gelijk aan Kerstmis.

Kerst gerelateerde woorden die niet over het feest zelf gaan, bijvoorbeeld kerstboom, kerstbal of kerststal schrijven we met een kleine letter.

Prettige kerstdagen met een hoofdletter?

Als we de officiĂ«le spelling hanteren schrijf je kerstdagen met een kleine letter. Vanuit de “burgerlijke ongehoorzaamheid” en de vergevingsgezindheid van de ontvanger van bijvoorbeeld de kerstkaart kom je er echt wel mee weg 😉. Prettige Kerstdagen allemaal!